Помните ли онзи стар виц, в който се питаше: “Като си купуваш бисквити “Рунтавелка” — катеричка ли очакваш да ти изскочи от кутията?!”
Същото е и днес, само че по-нагло и по-страшно.
Тази статия ще е много кратка. Достатъчно е да погледнете етиката по-горе: “Телешки суджук”.
Да не очаквате, обаче, суджукът да е телешки наистина?
Я да видим какво пише с малките букви на съдържанието: телешко месо 5 % /цели 5 % — браво!/, говеждо месо, готварска сол, декстроза, антиоксидант: натриев аскорбат, оцветител: кармин, консервант: натриев нитриит, стартерна култура, кимион, черен пипер.
Защо тогава са го кръстили “телешки”?
Защото няма регулация на пазара. Явно и 1 % телешко да има — това е достатъчно, за да се кръсти нещото “телешки суджук”.
Как да не се оказвате в тази ситуация?
Като не позволявате да се отнасят с вас като с говеда.
Купете си лупа и четете етикетите!
1 коментар
Вземи RSS